Monthly Archives: September 2008

ok …

For the first time ever, I want to buy a cd just because of the cd cover.

Very cool indeed

malique

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

hale is back …

Leave a comment

Filed under youtube

hidup ini memang palat …

Alang – alang aku dalam mode KAMI ni baik aku kongsi apa yang aku jumpa di ruang siber ( c-ber )

Ini poster yang ada kat billboard jalan tun razak on the way ke sungai besi, kompem nampak lah.

Aku jumpa beberapa lah video dari album “runut bunyi” 😀

Nampak gayanya Meet Uncle Hussain menten jadi theme song / band for this series.

Sepatutnya ada video rasmi untuk lagu ni, tapi aku tak jumpa kat youtube. Kalau nak tengok video dari website KAMI ada, sila klik sini.

Leave a comment

Filed under hiburan

things happen to those who wait …

Setiap kali pada hujung tahun aku akan mula fikir apa yang aku dah buat sepanjang tahun tersebut. Aku juga akan poyo lah fikir apa yang aku nak buat pada tahun yang akan datang, which by the year end tak buat pun haha …

Oleh itu aku nak kongsikan apa yang aku fikir pada penghujung thaun 2007. Banyak benda yang menarik berlaku pada tahun 2007 yang membuatkan aku tak sabar menanti kehadiran 2008. Pada penghujung tahun 2007 ada beberapa benda yang aku nak tengok / jumpa / beli / dengar pada tahun 2008.

Dengan ini aku mempersembahkan senarai 2008 aku 😀

1. KAMI

Untuk mereka – mereka yang tidak pernah menonton drama bersiri Kami, where were you last year? Tidak keterlaluan aku nyatakan di sini, the sudden revival of local underground scene was much helped by this mini-series.

Drama yang berkisar tentang 5 sekawan yang melalui cabaran hidup di kota metropolitan. Mereka menjadikan local underground music scene sebagai background penceritaan kisah mereka which I find is very very cool.

Cara persembahan drama ini juga unik. I diceritakan secara sonsang; kebelakang. Apa yang berlaku pada episod pertama adalah rentetan dari episod ke dua, ke tiga dan seterusnya. Kalau tak paham, sila youtubekan mereka, berlambak 😀

Drama ini tidak berakhir pada episod ke 8. Rupa – rupanya, mini series ini merupakan prelude kepada filem penuh yang bakal di tayangkan pada hari raya pertama. Kan aku dah cakap, sungguh cool 😀

Aku dah beli album “runut bunyi” 😛 few months back; which I can say is very promising. Now anticipating for the movie. Till then, enjoy the trailer 😀

hidup ini memang palat, tapi esok masih ada …

untuk senarai penuh things to look forward to in 2008, akan di sambung pada posting yang mendatang.

Leave a comment

Filed under hiburan

cintailah cinta …

In the euphoria of indo rock in the early 2000s, trying to stand out than the others, trying to find another alternative to Sheila On 7, I stumbled upon a great masterpiece. The only reason I bought this album was because “Tone” (A now defunct Q like local magazine) was printing this letter from one of the reader who criticize the “bad” review Tone gave to Cintailah Cinta the issue before.

One of the comment I remember how the reader explained the meaning behind the song Arjuna. How this fella in the song was going all out to find love but never find the true love later he realized love for god was ultimate.

Sudah… kudaki gunung tertinggi
Hanya untuk mencari di mana dirimu
Sudah… kujelajahi isi bumi
Hanya untuk dapat hidup bersamamu

Sudah… kuarungi laut samudra
Hanya untuk mencari tempat berlabuhmu
Tapi… semakin jauh ku mencari cinta
Semakin aku tak mengerti

Akulah Arjuna yang mencari cinta
Wahai wanita… cintailah aku

Mungkin… ku temui cinta sejati
Saat aku hembuskan nafas terakhirku
Mungkin… cinta sejati memang tak ada
Dalam cerita kehidupan ini

The editor later in the comment to the letter agreed to notch the review by one start from 3 1/2 stars to 4 1/2 or something like that. After reading the “argument” that was brought forward by the reader later I realized how heavy of message this song have with it. Then I decided this album is worth a try.

After having one go at the album, I was gobsmacked with the quality of music that was presented to me. The quality of arrangement, the meaningful lyrics, everything, was perfect. Since that moment on, I was a “baladewa”.

Till today, I rate this album with great heights as Frogstomp, and Freakshow (the only other 2 album I found influential to my music liking).

Sadly, after this album, Dewa stopped to make music that got me to listen to them at the first place. They began experimenting with different musical concept which to me just sux 😀

Leave a comment

Filed under hiburan

empayarmu ….

Saya tujukan lagu ini buat perdana menteri tercinta 😀

suku kaum mu memang begitu
dari jauh bau mu dapat ku hidu
teman datang dan juga pergi
ada juga yg kembali
kucing nama mu warna berbelang
sifat sebenar banyak tembelang
namun aku tidak pasti
cara mu itu dah basi

biar pun mati

empayar empayar empayar empayar mu
bila bila masa
bila bila masa akan musnah

umpan populariti taktik mu
budak hingusan, homo santapanmu
namun aku tidak pasti
cara mu itu dah basi

yg sudah sudah tapi berdendam
makin lama ku simpan makin kuat ku genggam
teman datang dan pergi
ada juga yg kembali

Lirik / Lagu : Noh – Hujan

Leave a comment

Filed under hiburan

the in thing …

If skinny jeans is the ‘in’ fashion right now, blogging is the ‘in’ passtime, and zenith is he ‘in’ football team, hujan is the ‘in’ band in Malaysia.

Everywhere you can read about this band (at least on the internet that is). I have to admit, not that many (or is there ever after Search) is there a band so embrace by the young ones (me, young? :P).

All their gigs are crashed by the hordes of concert goers, their CDs (both EPs and LPs) are selling like hot cakes and their t-shirts (especially the UK version) are stuff of myth nowadays (due to the overwhelming difficulty to obtain one). Every times hujan goes on stage, the amount of people singing along with Noh’s ever so subdued way of singing, the amount of people jumping up and down is enough to tell you the magnitude of support Hujan is getting. Some even have hujan performed at their wedding 😛

So, last night I stumbled across this banner while I was surfing their myspace page.

After releasing their self-titled debut album, hujan has moved to a new level here. Performing at Planet Hollywood. I was informed that the tickets are already on sale as of today. Might be getting for yours truly by this weekend.

On another note,

found the teaser for their debut vc. Enjoy !!!

p/s:

Leave a comment

Filed under hiburan