Monthly Archives: March 2009

the tony wong disease …

Dari zaman aku sekolah lagi aku suka baca komik. Sebelum kegawatan ekonomi 1997, aku rasa tak cool baca komik alih bahasa Hong Kong. Aku hanya baca komik keluaran Marvel atau pun DC. Masa tu harga komik 3.15 senaskah. Bila George Soros rasa it is time to play with people’s live in South East Asia, komik – komik barat tadi dah jadi 13 ringgit senaskah. Serius takde duit aku nak beli lagi.

Untuk mengisi kepingin aku baca komik, I finally turn my head to komik alih bahasa Hong Kong. Antara sebab aku tak baca komik Hong Kong dulu adalah sebab pemakaian karektor komik nya. Kamon lah, baju ofis guna untuk lawan, tak boleh blah siot. Tapi tu lah, dah takde pilihan. Komik Hong Kong pun komik Hong Kong lah.

Komik – komik ini lah satu – satunya entiti yang bersama aku dalam semua fasa kehidupan aku. Sekolah –> Universiti –> Bujang tak kerja –> bujang dah kerja –> Kahwin beristeri hot ! 😀 hehe..

Aku baca lebih banyak komik lah, malas lah nak detail kan satu – satu tajuk kan. So aku detailkan yang penting sahaja. Pendekar laut. Dari pendekat laut wujudlah Wira Tunggal, dari Wira Tunggal evolusi berterusan sampai sekarang naskah ke 500++ last i checked lah.

Dulu, aku suka baca karya Wan Yat Leung. Dia mula glamer lepas Pendekar Laut. Pendekar Laut dilukis dengan skrip komik tersebut telah siap dihasilkan terlebih dahulu. Teknik ini amat berlainan dengan yang diamalkan oleh Tony Wong. Tony Wong yang terkenal dengan komik Alam Pewira dan Dewata Raya melukis komik as the story evolves. Bukan macam filem atau drama yang telah siap skrip nya. So, komik Tony Wong tends to move towards entah ke mana – mana. Perkembangan cerita tidak konsisten, tidak teratur, tidak terurus.

Tapi komik Wira Tunggal bukan lagi dihasilkan oleh Wan Yat Leung. Walaupun ia merupakan rentetan dari peristiwa Pendekar Laut, it dihasilkan oleh penulis lain. Oleh itu, Wira Tunggal sekarang menghadapi masalah yang sama dengan komik – komik Tony Wong. The Tony Wong Disease.

Semasa di UTP aku jugak baca manga – manga dari Jepun. Dari zaman kolej sehingga lah sekarang hanya 2 manga yang aku masih tunggu – tunggu kemunculan nya. Eyeshield 21 dan Naruto. Pada pendapat aku, Bleach telah di jangkiti The Tony Wong Disease. So aku tak lah ternanti – nanti kemunculan Bleach setiap minggu.

Walaupun Eyesheild 21 sudah menjenguk naskah ke 322, antara petanda asas The Tony Wong Disease, tapi aku yakin pertarungan terakhir ini akan menjadi penutup kepada kisah menarik Kobayakun Sena. American Football World Youth Cup final menentang Amerika Syarikat. Takkan lah lepas menang nih nak lawan T2000 dari future pulak kan 😀

12

Now let us talk about Naruto. Antara anime / manga terhangat Jepun sekarang. Sekarang manga naskah ke 440, memang sah – sah petanda The Tony Wong Disease. Sekarang pertarungan menentang Pain. Naruto dah menguasai teknik – teknik yang 4th Hokage pun tak mampu nak belajar. Si Jiraiya pun dah mati dibunun Pain. Petanda – petanda manga ini akan berakhir bukan?

Bukan … Adeh – adeh.. aku dah tak mampu nak baca lagi lah.. dah dah lah tu..

naruto1

Advertisements

Leave a comment

Filed under hiburan

Cinta Kimia Ku …

When I did my intern at KLCC, that was the first time that I spend that much of time in KL. Tough residing in KL, I spent majority of my time at college. Only during the weekends or semester break will I go back to my family at KL.

Since spending that much of time at home, what do losers like us do? We spend countless hour in front of PC downloading stuff.

One of the stuff that I downloaded was My Chemical Romance second studio album.

MCR

I simply downloaded the album after browsing through MTV Live section of MTV.com website.

The opening track of that album was simply awesome. The opening track, “Helena” where Gerard Way simply belts out chords I’ve never heard off got me hooked to this album.

So, this album was my companion through the horrific KL traffic. Sometimes, I simply chosed the “longer, jammer” route simply to listen to more of My Chemical Romance. I tought was cool back then, Hitz FM has not started to play songs from My Chemical Romance yet. Cool listening to songs that nobody heard before, so I thought 😀

One fine day, on my numerous trip to Kuching, many months later, I was waiting for one of my ultra brother to pick me up for our daily excursion. While waiting I overheard the boy next door talking to his friend.

“Eh ko ada album MCR kah?”

“Ada, aku baruk kak burn.”

“Dengar lok”

Then to my shock, there were playing songs that was my companion during my drive to and from the office.

MCR?!!? What the fish !!?!

That sounded so MLTR. Arghh demit !!

Soon after that, the emo scene hit KL. You can see boys and girls clad in black clothing carrying umbrella around Sungai Wang and their favourite music, yes ladies and gentlemen you guess it right, My Chemical Romance. That is the moment I decided to stop listening to My Chemical Romance.

When My Black Parade hit the market, I decided to ignore it. You don’t want to be labeled to be in the same group of those boys who wear black net socks on their arms that’s for sure.

The emo scene has slowed down here in KL. Nowadays boys and girls from Sungai Wang dressed the Indie way or what I like to call, Fashion Kami.

After wathing this, I can start to rekindle my fondness to My Chemical Romance.

Leave a comment

Filed under hiburan

Argentina !!! Argentina !!! Argentina !!!

Teves

Carlos Tevez showed again last night why Ferguson really need to figure out where to get money to finance another 30mil player by end of season. On the bench for most of the season he led the attack alongside Rooney in the absence of Cristiano Ronlado, who is not even named as sub.

Carlitos scored his 11th and 12th goal at Craven Cottage, the first one capitalising on a Konchesky error and another a blinder from outside the penalty box. Rooney and Park capped of a ruthless display of efficiency in front of goals, something Wenger should be drooling over as of now.

Tevez has scored 9 goals out of his 12 in cup competition just to show where he has been fully utilise this season. Every time he is on the field he gives us what Rooney has to offer too in every match. So you have 2 players who are full of energy to cover the entire field closing down opponents, chasing down the loose ball. A player any other team could only dream of having.

We are through to the semi final at Wembly for a record of 26 time.

Glory, glory !!!

2 Comments

Filed under sports

saya suka …

statik

statik

Sebelum anda mula untuk membaca posting ini, sila tekan dulu butang main untuk memainkan audio dari youtube di bawah.

Setelah kejayaan beberapa kumpulan rock tanah air menempa nama di persada seni tempatan pada tahun lepas sekarang seperti terdapat satu kepadatan (influx) kumpulan  – kumpulan ini muncul di corong – corong radio pendengar di seluruh negara.

Salah satu kumpulan itu adalah Statik. Kumpulan yang berasal dari Skudai, Johor ini di anggotai oleh 3 anak muda dan kini popular dengan lagu Nikmat Sementara.

Lirik lagu yang ringkas dan mudah di fahami menjadikan lagu ini semakin di minati ramai. Selamat untuk saya katakan sekarang, peminat – peminat muzik tanah air sudah muak dengan lagu ang bertunjangkan konsep aku – cintakan – kau – jika – kau – tinggalkan – aku, – aku – bunuh diri 😀

Pemuzik – pemuzik baru masa kini yang lebih kerap di label “indie” berjaya untuk keluar dari kepompong lapuk itu. Juga kemunculan generasi friendster / myspace / facebook banyak membantu penerimaan pemuzik indie di kalangan masyarakat.

Atas desakan emosi yang ingikan kelainan dan mencari identiti untuk remaja pada lingkungan umur 13 – 20 tahun telah memberi ruang kepada kumpulan seperti Statik ini untuk terus menghasilkan karya – karya yang bermutu tinggi seperti lagu ini.

Saya akui, mungkin belum ada yang mampu untuk menghasilkan lagu sehebat Allahyarham Rosli Khamis ataupun Sifu M. Nasir kita tapi jika di beri cukup peluang tidak mustahil pengganti dua karektor hebat muzik tempatan kita mungkin datang dari kempulan yang sealiran dengan Statik ini.

Rasanya, jika anda terus membaca sehingga ke baris ini, anda boleh merasai sendiri aura yang datang bersama lagu ini. Ataupun jika di petik apa yang Edi salu ungkapkan, merasa “hantu” lagu ini.

Hasil dari Youtube, layan lagi Statik.

Sesuatu dalam hatiku berkata,
Hari ini bagai untuk selamanya,
Dan kau katakan ini semua sementara,
Di hari esok ‘kan kembali ke asal-Nya,

Pada malam bintang berkelipan,
Aku terpesona dengan keindahan,
Yang Tuhan ciptakan,
Gadis yang jelita, lelaki menawan,
Oh indah dunia,
Yang Tuhan ciptakan..

Leave a comment

Filed under hiburan

a sexy car …

Times and times again, whenever you are reading a car review, or watching Top Gear or even just a discussion over a teh tarik, you will bound to bump into this phrase, sexy car.

Never had I understood the actual meaning of a sexy car. A sexy woman, I can easily get it, but a sexy car? Sorry sir, I just can’t compute it.

Before I bought myself one of Japan’s most owned automobile on the road in KL now, there was this car show in OU. They were showing Mazda line of cars. One of the cars that cought my attention was the Mazda 3. But the price tag just put me off. Lets face it, a fresh grad who just started work can’t afford to pay for a 100K++ car. But my admiration for Mazda continues.

Then came the RX-8 phase. I did not realize it’s beauty when it first “showed” up as Cyclop’s car in X2. Not until Top Gear rated it as the best coupe ever, then I pay my attention to it. I will go gaga over it, whenever it overtakes me or just simply static in the parking lot. I even went to the extend to ask a salesman how many limbs I need to sacrifice to drive myself one. 😀

Then come the current phase. I knew all along other than Mazda 3, there is Mazda 6. But since the price tag put me off couple of years ago, I do not pay any attention to it anymore. Not until one fine day in terminal at Cyberjaya the car I pooled to lunch parked next to one.

That was the time, I actually understand the term a sexy car. Like a light bulb switched on above my head, it hit me. What does a sexy car mean. From any angle, especially the side rear or side front, near either the lamp area Mazda 6 has declare it self as the Petra Nemcova of automobile.

Congratulations Mazda 6, you showed me the light 😀

mazda 6

Leave a comment

Filed under Uncategorized

walk the talk …

zul nordin

Di petik dari Hasnard Parlimen pada 26 Februari. Sila klik sini.

Antara petikan,

“Bahawa Dewan ini mengambil langkah mendesak Menteri
Pengangkutan supaya mengarahkan dan / atau mengenakan syarat
kepada syarikat penerbangan Air Asia supaya kakitangan wanitanya
terutama pramugari hendaklah berpakaian yang lebih sopan sekurangkurangnya
seperti pramugari Penerbangan Malaysia”.

Bukan seperti Ahli Parlimen lain yang retorik dalam memperjuangkan agama Islam, nah ini dia seorang yang bukan sahaja melaungkan agenda Islam, berada di Gaza membantu saudara se Islam dengannya, malah telah mengutarakan usul yang ditujukan terus ke Perdana Menteri.

P/s: Baru aku sedar besar lagi tangungjawab Perdana Menteri. Banyak yang bakal di jawab di akhirat kelak, nauzubillah.

Leave a comment

Filed under semasa