Tag Archives: tony wong

the tony wong disease …

Dari zaman aku sekolah lagi aku suka baca komik. Sebelum kegawatan ekonomi 1997, aku rasa tak cool baca komik alih bahasa Hong Kong. Aku hanya baca komik keluaran Marvel atau pun DC. Masa tu harga komik 3.15 senaskah. Bila George Soros rasa it is time to play with people’s live in South East Asia, komik – komik barat tadi dah jadi 13 ringgit senaskah. Serius takde duit aku nak beli lagi.

Untuk mengisi kepingin aku baca komik, I finally turn my head to komik alih bahasa Hong Kong. Antara sebab aku tak baca komik Hong Kong dulu adalah sebab pemakaian karektor komik nya. Kamon lah, baju ofis guna untuk lawan, tak boleh blah siot. Tapi tu lah, dah takde pilihan. Komik Hong Kong pun komik Hong Kong lah.

Komik – komik ini lah satu – satunya entiti yang bersama aku dalam semua fasa kehidupan aku. Sekolah –> Universiti –> Bujang tak kerja –> bujang dah kerja –> Kahwin beristeri hot ! 😀 hehe..

Aku baca lebih banyak komik lah, malas lah nak detail kan satu – satu tajuk kan. So aku detailkan yang penting sahaja. Pendekar laut. Dari pendekat laut wujudlah Wira Tunggal, dari Wira Tunggal evolusi berterusan sampai sekarang naskah ke 500++ last i checked lah.

Dulu, aku suka baca karya Wan Yat Leung. Dia mula glamer lepas Pendekar Laut. Pendekar Laut dilukis dengan skrip komik tersebut telah siap dihasilkan terlebih dahulu. Teknik ini amat berlainan dengan yang diamalkan oleh Tony Wong. Tony Wong yang terkenal dengan komik Alam Pewira dan Dewata Raya melukis komik as the story evolves. Bukan macam filem atau drama yang telah siap skrip nya. So, komik Tony Wong tends to move towards entah ke mana – mana. Perkembangan cerita tidak konsisten, tidak teratur, tidak terurus.

Tapi komik Wira Tunggal bukan lagi dihasilkan oleh Wan Yat Leung. Walaupun ia merupakan rentetan dari peristiwa Pendekar Laut, it dihasilkan oleh penulis lain. Oleh itu, Wira Tunggal sekarang menghadapi masalah yang sama dengan komik – komik Tony Wong. The Tony Wong Disease.

Semasa di UTP aku jugak baca manga – manga dari Jepun. Dari zaman kolej sehingga lah sekarang hanya 2 manga yang aku masih tunggu – tunggu kemunculan nya. Eyeshield 21 dan Naruto. Pada pendapat aku, Bleach telah di jangkiti The Tony Wong Disease. So aku tak lah ternanti – nanti kemunculan Bleach setiap minggu.

Walaupun Eyesheild 21 sudah menjenguk naskah ke 322, antara petanda asas The Tony Wong Disease, tapi aku yakin pertarungan terakhir ini akan menjadi penutup kepada kisah menarik Kobayakun Sena. American Football World Youth Cup final menentang Amerika Syarikat. Takkan lah lepas menang nih nak lawan T2000 dari future pulak kan 😀

12

Now let us talk about Naruto. Antara anime / manga terhangat Jepun sekarang. Sekarang manga naskah ke 440, memang sah – sah petanda The Tony Wong Disease. Sekarang pertarungan menentang Pain. Naruto dah menguasai teknik – teknik yang 4th Hokage pun tak mampu nak belajar. Si Jiraiya pun dah mati dibunun Pain. Petanda – petanda manga ini akan berakhir bukan?

Bukan … Adeh – adeh.. aku dah tak mampu nak baca lagi lah.. dah dah lah tu..

naruto1

Leave a comment

Filed under hiburan